Opvang

Welke soorten opvang bestaan er allemaal?

Bekijk de uitleg over Kinderopvang

Ontdek kinderdagverblijven en voorscholen (0-4 jaar)

Bekijk de Kinderdagverblijven

Ontdek buitenschoolse opvangen
(4-12 jaar)

Bekijk de Buitenschoolse opvangen

Veelgestelde vragen

 • Uw kind mag altijd naar een voorschool. Dit kan zijn een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf, maar ook een gewone voorschool (ev. voor het volgen van een VVE-programma). Op de Voorschool is veel aandacht voor taal en de sociale, lichamelijke en creatieve ontwikkeling van uw kind. De kinderen doen spelletjes, tekenen, zingen, spelen buiten, luisteren naar verhalen en praten hierover met elkaar. 

  De voorschool is voor alle peuters van 2 tot 4 jaar. 

 • Ja, als u hele dagen opvang nodig hebt én u wilt dat uw kind gebruik maakt van een voorschoolprogramma, dan kunt u kiezen voor een kinderdagverblijf met voorschoolse educatie. Er zijn namelijk twee types voorschool in Amsterdam: 

  - halve dagopvang. U brengt uw kind een aantal dagdelen per week naar het kinderdagverblijf met een voorschoolprogramma; 

  - hele dagopvang. U brengt uw kind hele dagen naar het kinderdagverblijf en het voorschoolprogramma zit in de hele dag verwerkt.

  U kunt bij de verschillende voorscholen kijken welk aanbod zij hebben.

 • Een deel van de kosten van de voorschool betaalt u zelf. Hoeveel u moet betalen, hangt af van uw inkomen. Heeft u recht op kinderopvangtoeslag dan kunt u dit aanvragen bij de Belastingdienst. Kijk op de website belangstingdienst.nl/toeslagen

  Als u geen kinderopvangtoeslag krijgt, betaalt de gemeente een deel van de kosten ter hoogte van de kinderopvangtoeslag voor max 16 uur per week. Dit regelt de voorschool voor u. Wilt u weten hoeveel de voorschool u kost, doe dan hier de rekensom

 • De voorschool is een goede voorbereiding op de basisschool. Op de voorschool spelen en leren kinderen met elkaar. Ze oefenen met taal, ze zingen, tekenen en bewegen

 • Alle Amsterdamse peuters tussen de 2 en 4 jaar kunnen naar de voorschool. De meeste kinderen gaan 16 uur per week naar de voorschool.

 • U kunt uw kind al inschrijven als uw kind 1 jaar is. Kinderen mogen vanaf 2 jaar naar de voorschool. U kunt uw kind aanmelden bij de voorschool van uw voorkeur.

Meer vragen over Opvang
Een kind kijkt naar een complete puzzel.

Over schoolwijzer Opvang

In Amsterdam zijn er meerdere soorten opvang mogelijk voor uw kind. Wij bieden een overzicht van alle opvangen, leggen deze regels uit en helpen u de juiste stappen te zetten.